Ulusal Tohum Tanıtım ve Tarla Günleri Ankara’da Gerçekleştirildi
HABER: DİLAN KUTLU/ Kamera: DURSUN ALKAYA
Ankara Ayaş’ta düzenlenen Ulusal Tohum Tanıtım ve Tarla Günleri etkinliğinde 15 çeşit yerli buğday tarlada tanıtıldı. Ata Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Atalay, “60 dönümlük alanda deneme üretimi yapıyoruz. Burada 120 çeşit deneme parseli var. Islah malzemeleri var. Bunlar da başka yerlerde yapılıyor. Amacımız Türkiye’de kuraklığa dayanıklı çeşitler üretmek. Tarladan eli boş dönmemek” dedi.
Ankara’nın Ayaş ilçesinde düzenlenen Ulusal Tohum Tanıtım ve Tarla Günleri programında yerel buğday tohumlarının tanıtımı yapıldı. aktivite; Tarım ve Orman Bakanlığı Beslenme ve Denetim Genel Müdürü Durali Koçak, TAGEM Genel Müdürü Metin Öztruk ve CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı ve AKP Kars Milletvekili Yunus Kılıç katıldı.
Etkinlikte; Çet Tohumculuk tarafından üretilen ve deneme alanına ekilen 15 çeşit yerli buğday tohumu tanıtıldı. Çeşitlerin başında ise kuraklığa ve hastalığa dayanıklı ekmeklik, durum buğdayı, kışlık ve yazlık arpa çeşitleri yer aldı.
Ata Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Atalay, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Firmamızın 30. Yılı. Önümüzdeki yıl aday çeşit olarak 30. yılımıza gireceğiz. Yaklaşık 12 yerli milli ve 20 f-9 çeşidimiz var. 60 dönümlük alanda deneme üretimi yapıyoruz. Burada 120 çeşit deneme parselleri var.Islah materyalleri var.Bunlar Türkiye’nin diğer bölgelerinde de yapılıyor.Amacımız Türkiye’de kuraklığa dayanıklı çeşitler üretmek.Sanayicinin ihtiyacı olan çeşitleri piyasaya sürmek.Bizler Hububat tohumları alanında Türk tarımına bir bütün olarak katkı sağlamaya çalışıyoruz.Artık kendi çeşitlerimizi Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu ülkelerine ihraç etme potansiyeline sahip olacağız.Hedefimiz çiftçinin tarladan eli boş dönmemesi. Şiddetli kuraklık dönemlerinde tarla.