Haber

Gazeteciler uyardı: ‘Avrupa’ya vize sorunu gazetecilerin haber alma hakkını engelliyor’

Schengen ülkelerinin Türkiye’ye yönelik vize kısıtlamaları gazetecilerin haber alma hakkını engellemektedir. Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) tarafından 17 Temmuz’da yapılan açıklamada, gazetecilere uygulanan sistematik sorunlardan endişe duydukları belirtildi.

Gazeteci Banu Tuna, Ehil Report’ta yayımladığı yazısında, EFJ’nin kısıtlamaların tüm meslekler için önemli sonuçları olduğunu ancak gazeteciler için “ifade özgürlüğü ve haber alma hakkının engellenmesi” anlamına geldiğini belirten açıklamasına yer verdi. Tuna’nın “Gazeteciler uyarıyor: Avrupa’ya vize sorunu büyüyor” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) çatı kuruluşu olan Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), 17 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Schengen ülkelerinin Türk gazetecilere yönelik vize uygulamalarını sert bir dille eleştirdi. Türk gazeteciler ve vatandaşlar giderek daha fazla başvuru yapıyor. Schengen Bölgesi dahil 27 ülkeye vize.Giderek artan kısıtlamalara maruz kaldığına işaret eden EFJ, vize başvurularındaki ‘sistematik engeller’ konusunda ciddi endişe duyduğunu bildirdi.

Açıklamada şunlar söylendi:

AB üye ülkeleri tarafından Türk gazetecilerin vize başvurularına engel olduğu iddia edilen konulardan derin endişe duyuyoruz. Sıklıkla iş amacıyla yurt dışına giden gazetecilere sadece kısa süreli vize verilmesi ve bu gazetecilerin tekrar tekrar vize başvurusunda bulunmaya zorlanmaları ürkütücüdür. Bu külfetli ve mali açıdan sürdürülemez durumun ele alınması gerekiyor.’

EFJ Başkan Yardımcısı Mustafa Kuleli, vize başvurusunda bulunan ve ret alan Türk vatandaşı gazetecilerin sayısının önemli ölçüde arttığına vurgu yaparak, “Büyükelçilikleri Türkiye’de gazetecilere yönelik ayrımcı yaklaşımlarını düzeltmeye çağırıyoruz. Önyargılarla gazetecileri engellemeyin’ diyor.

TÜRKİYE’YE REDDET ORANI YÜZDE 50

EFJ, Türkiye’den yapılan vize başvurularında geçen yıl yüzde 15 olan ret oranının bu yıl yüzde 50’ye çıkması nedeniyle bu uyarıyı yapma gereği duydu. Elbette söz konusu oran sadece gazetecileri değil, mesleği ne olursa olsun tüm Türkiye nüfusunu temsil ediyor. Öğrenciler üniversitelerine gidip eğitim alamazlar, profesyonel profesyoneller uluslararası toplantılara katılamazlar, oyuncular biletleri tükenen gösterilerde sahne alamazlar, müzisyenler konserlerini iptal etmek zorunda kalırlar, akademisyenler çalışmalarını sürdüremezler, yazarlar imza günlerine katılamazlar ve Gazeteciler özgürce haber peşinde koşamazlar.

Ne kadar yabancı dil biliyor olursanız olun, başvurduğunuz ülkeye kaç kez gitmiş olursanız olun, hatta kaç yıldır bir Schengen ülkesinde yaşamış olursanız olun, ne kadar ünlü ve başarılı olursanız olun reddediliyorsunuz ve banka hesabınızdaki para.

Almanya’ya sorarsanız ‘Şu anda dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye’den fazla vize vermiyoruz’ deniliyor. Ancak başvuruların sayısını, kaç kişinin reddedildiğini ve hangi gerekçelerle başvuruların reddedildiğini açıklamıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuyu ‘siyasi şantaj’ olarak nitelendiriyor. Türkiye’den AB ülkelerine sığınma talepleri arttıkça Erasmus programıyla giden 17 yaşındaki lise öğrencileri bile sığınma talebinde bulunuyor.

BİLGİLENDİRME HAKKI ENGELLENMESİ

Gazetecilerin engellenmesi söz konusu olduğunda ‘siyasi şantaj’dan çok daha önemli sonuçları olabilecek bir sorun var: İfade özgürlüğünün ve haber alma hakkının engellenmesi!

Ancak AB’nin gazetecileri her türlü baskıdan koruma sözü vermesinin üzerinden bir yıl bile geçmedi. Eylül 2022’de AB Konseyi, 7. Avrupa Medya Özgürlüğü Yasası (EMFA) olarak adlandırılan yeni yasa tasarısını kamuoyu ile paylaştı. Onları engelleyen saldırılara karşı da onları koruyacağız.”

Bugün her gün başvurusu reddedilen bir gazetecinin haberini alıyoruz. BBC gibi uluslararası kuruluşlarda çalışan arkadaşlarımızın yanı sıra küçük bütçelerle bağımsız habercilik yapmaya çalışan gazete ve televizyon muhabirleri de var.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu