AKPM heyetinden “Seçim sonuçlarına saygı duyulmalıdır” vurgusu
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) Türkiye seçimlerini izlemekle görevli seçim gözlem heyeti başkanı Frank Schwabe, DW’ye açıklamalarda bulundu.
12-15 Mayıs tarihlerinde Türkiye’de gözlem yapacak olan Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) heyetinin lideri Schwabe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sonuçlarını tanımayacağına ilişkin endişelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bu taraftaki telaşın farkında olduklarını belirten Schwabe, telaşın farkında olduklarını belirterek, “Ülkedeki tüm yetkilileri seçim sonuçlarına saygı duymaya çağırıyoruz” vurgusu yaptı.
Schwabe, seçim ortamının demokratik bir Avrupa’da olmasını istedikleri gibi olmadığını belirterek, Avrupa Konseyi’nin çeşitli raporlarına göre Türkiye’de seçimlerde tüm adayların medyada eşit şekilde yer almadığını belirtti.
“Kamu televizyonlarında adayların ne kadar yer aldığına bakacak olursak görevdeki cumhurbaşkanının çok daha müdahil olduğunu görüyoruz. Basın özgürlüğünün durumuna baktığımızda orada da pek çok sorun görüyoruz. Muhalefet bunu tabi ki dile getiriyor. ve biz bunu fark ediyoruz,” dedi Schwabe.
Demokrasi ve insan hakları
Tüm seçimlerin Avrupa Konseyi için çok değerli olduğunu belirten Schwabe, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna da değindi.
Avrupa Konseyi’nin ülkedeki demokrasi ve insan hakları endişeleri nedeniyle Türkiye’yi izleme sürecine soktuğunu hatırlatan Schwabe, “İnsan Hakları Mahkememiz onları serbest bırakma kararı aldı ve umarız bir sonraki seçimlerde bir karar alırız. Avrupa ailesinin kurallarına ve değerlerine her zaman saygı gösterecek bir hükümet.” söz konusu.
Deprem bölgesinde oy kullanma sorunu
Schwabe, sarsıntının seçimlerde değerli olacağına da değinerek, depremden etkilenen güney bölgelerde oy verme sürecinin nasıl gerçekleşeceğinin tam olarak belli olmadığına dikkat çekti.
“Şu anda Türkiye’nin başka yerlerinde yaşayan 150 bin civarında insanımız var ve orada seçime gidiyorlar. Ancak deprem bölgelerinde kayıtlı milyonlarca insan var ve nasıl oy kullanacaklarını bilmiyoruz. durum çok özel” dedi.
DW / SSB, Birleşik Krallık