Haber

Paraguay 70 yıllık iktidar partisinin kaderi için sandık başında: Sonuç Tayvan’ı da ilgilendiriyor

Paraguay’ın 7,5 milyonluk nüfusunun 4,8 milyonunun bugün sandık başına çağrıldığı seçimde, 2010’ların ortalarına ait kısa bir süre dışında gözler 70 yılı aşkın süredir iktidarda olan Colorado Partisi’nin akıbetinde.

Küçük Güney Amerika ülkesinin halkı, yaygın yolsuzluk, artan suçluluk ve ekonomik eşitsizlikle başa çıkma arayışlarında eyalet liderlerini, başkan yardımcılarını, 45 senatörü, 80 milletvekilini ve 17 valiyi seçiyor.

Seçim tek turlu olduğu için 13 devlet başkanı adayı en çok oyu alan koltuğa oturacak.

https://twitter.com/zetacompa/status/1652658322447671298

Muhalefet koalisyonu 14 partiden oluşuyor

14 muhalefet partisini bir araya getiren merkez sol koalisyon Concertacion Nacional’dan Efrain Alegre ve göre yalnızca tek seferlik bir görevi yerine getirebilen Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez’in yerine Colorado Partisi’nin adayı Santiago Peña. Anayasa. .

Muhalefet lideri üçüncü kez cumhurbaşkanlığına aday oluyor

Anketler, bunun son yıllardaki en iyi bire bir seçim olacağını tahmin ediyordu. Latin Amerika ülkelerindeki son seçimler, görevdeki liderleri iktidardaki hükümetlere gönderme eğilimindeyken, Paraguay’daki anketler, Kongre’deki en büyük ikinci Liberal Parti’nin lideri ve üçüncü kez başkan adayı olan 60 yaşındaki avukat Efrain Alegre’yi az farkla önde götürdü.

https://twitter.com/concertacionpy/status/1651876218327773184

1947’den beri iktidarda olan parti

Alegre’nin baş rakibi, Colorado Partisi’nin 1947’den beri diktatörlük yoluyla ve 1989’da demokrasinin kurulmasından bu yana neredeyse kesintisiz iktidarını sürdürmeyi uman 44 yaşındaki ekonomist ve eski maliye bakanı Santiago Pena.

https://twitter.com/AP/status/1652527021921124352

Ekonomi ve dış politikada farklılık gösterseler de, her iki rakip de ezici çoğunluğu Katolik olan ülkenin sosyal politikaları açısından kürtaja ve eşcinsel evliliğe karşı muhafazakar.

Seçim merkezleri katılım davetleriyle açılırken, başkent Asuncion’da ilk oy kullananlardan biri olan Başkan Abdo, “Katılım ne kadar yüksekse demokrasinin meşruiyeti de o kadar yüksek” dedi.

Alegre, Tayvan tanıma politikasını değiştirme sözü verdi

Paraguay, Çin yerine Tayvan’ı tanıyan 13 ülkeden biri olduğundan, seçim sonuçlarının eyaletler arası ilişkiler üzerinde değerli etkileri olabilir.

Kampanya sırasında, seçimi kazanması halinde Tayvan’ın tanıma politikasını gözden geçireceğinin sözünü veren Alegre, AFP’ye şunları da söyledi:

“Tayvan ile ilişkiler, en büyük pazarlardan biri olan Çin’in kaybedilmesi demektir. Paraguay, Tayvan ile ilişkiler için büyük bir çaba, büyük bir fedakarlık yapıyor ama aynı çabayı Tayvan tarafında görmüyoruz.”

Çin ile Tayvan arasında değerli bir diplomatik savaş alanı haline gelen Latin Amerika’da, eğilim Taipei’den Pekin’e döndü.

Kosta Rika 2007, Panama 2017, El Salvador 2018, Nikaragua 2021’de Tayvan’ı terk edip Çin’i tanıyacağını ilan etti. Son olarak Mart 2023’te Honduras, Tayvan yerine Çin Halk Cumhuriyeti’ni (ÇHC) Çin’in temsilcisi olarak tanıdığını duyurdu. Açıklamada, “Honduras hükümeti, dünyada tek bir Çin olduğunu ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin tüm Çin’i temsil eden tek meşru hükümet olduğunu kabul ediyor” denildi.

Pena, ‘Tayvan ile devam edin, Kudüs büyükelçiliği’ dedi

Paraguay’daki seçim kampanyası sırasında iktidar adayı Pena, Tayvan ile bağlarını sürdürme taahhüdünün yanı sıra İsrail Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyacağını söyleyerek Araplara tuz biber attı.

Paraguay daha önce 2018’de büyükelçiliğini Kudüs’e taşımıştı, ancak aylar içinde kararını geri aldı.

Pena, “Evet, seçilirsem Kudüs’e geri döneceğim” dedi.

İktidar partisinin kilit figürüne ABD yaptırımı

Kampanya sırasında Alegre, özellikle Colorado Partisi’ndeki yolsuzluğu hedef aldı.

Colorado Partisi’nin üst düzey üyelerinden ikisi, geçtiğimiz günlerde Lübnan Hizbullahı aracılığıyla rüşvet ve ‘terörü desteklemek’ suçlamasıyla ABD yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldı. Bunlar arasında Pena’nın siyasi akıl hocası eski Başkan Horacio Cartes da var. Cartes Colorado’nun finans müdürü olarak, ABD yaptırımlarına maruz kalması da partinin kasasını boş bıraktı.

Paraguay, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Yolsuzluk Algıları Endeksi’nde 180 ülke arasında 137. sırada yer alıyor.

Hem büyüme hem de yoksulluk

Yoksulluk, sosyal eşitsizlik ve artan suç, seçime damgasını vuran diğer sorunlar.

Paraguay Merkez Bankası’na göre GSYİH’nın 2023’te Latin Amerika’daki en yüksek oranlardan biri olan yüzde 4,8 büyümesi bekleniyor.

Ancak, yoksulluk nüfusun neredeyse dörtte birini vurduğundan Alegre, “Ülke ayrıcalıklı insanlarla dolu. İnsanlar ayda 100 milyon guarani (yaklaşık 14.000 $) kazanırken diğerleri açlıktan ölüyor” dedi.

Yoksulların seçime katılmama tepkisi

Özellikle yerli kümelerin ve gecekondu mahallelerinin sakinleri kendilerini ihmal edilmiş hissediyor.

Başkentin Tacumbu gecekondu mahallesinde eşi ve üç çocuğuyla harap bir ahşap kulübeyi paylaşan Albino Cubas, “Seçimle ilgilenmiyorum. Oy vermeyeceğiz. Yoksullar için ciddi bir teklif görmedim.” AFP’ye verdiği demeçte, evlerinin sular altında kalması nedeniyle.

‘Bu sefer oldukça garip bir belirsizlik duygusu var’

Kamu politikasını destekleyen bir grup olan PRO Desarollo Paraguay’ı yöneten siyasi danışman Sebastian Acha, “Önceki seçimlerde Colorado her zaman zaferden emindi, ancak bu sefer oldukça garip bir belirsizlik duygusu var” dedi.

Uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suç arttı

Brezilya, Bolivya ve Arjantin’in ortasında yer alan karayla çevrili Paraguay da Avrupa’ya uyuşturucu için önemli bir geçiş noktası haline geldi.

2022’de kartel hesaplaşmasında mafyayla savaşan bir savcının, suçla savaşan bir belediye başkanının ve bir gazetecinin öldürülmesinin eşlik ettiği organize hatadaki artışın kendisi bir endişe kaynağı.

haber-akyazi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu